Categorieën
21 jaar Jongeren Themafeesten

Het 21 diner

Het 21 diner is de afgelopen jaren steeds bekender aan het worden. Dit speciale feest is een aantal jaar geleden ontstaan bij studentenverenigingen en inmiddels overgewaaid naar buiten de sociëteit. Maar wat is het nou precies en hoe wordt het gevierd? Of nog beter gezegd, hoe vier je zelf een 21 diner?

In het kort, wat is een 21 diner

Een 21 diner is een, vaak luxe, dineer feest voor studenten en jongeren die officieel volwassen worden. Zoals de naam al zegt, je viert dat je 21 wordt. Uiteraard vier je dit niet zomaar ergens, maar traditioneel gezien in het ouderlijk huis. Naast de gewone vrienden, nodig je ook je nieuwe studentenvrienden uit sluit je de dag daarna af met een echte after-party in een jeugdkroeg/club.

Zelf organiseren: de voorbereiding

Leuk dat je binnenkort een 21 diner wilt organiseren, we nemen je mee in welke voorbereidingen je moet treffen bij het (laten) organiseren van je dinerfeest!

Gastenlijst

Het voorbereiden begint met het maken van een gastenlijst. Je kunt het beste hier zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zodra je deze klaar hebt deel je die met je ouders, zo kunnen ze zich goed gaan voorbereiden op jouw 21 diner. Het is gebruikelijk om enkele (tientallen) vrienden en/of vriendinnen uit te nodigen.
Lees hier wie je uitnodigt voor een 21 diner.

De host

Hopelijk heb je een goede band met je ouders, want die goede band komt je namelijk goed van pas met een 21 diner. Het is immers gebruikelijk dat je ouders (eventueel met assistentie van je broer(s)/zus(sen) of een goede oom/tante) het diner verzorgen. Dat houdt in dat ze de boodschappen doen, de verschillende gerechten maken en zorgen voor genoeg (welkomst)drank.

Locatie

Traditioneel gezien vier je een 21 diner bij je ouders in huis (of tuin). Door middel van een mooi versierde tafel, creëer je een mooie setting voor je feestje. Als je het helemaal goed wilt aanpakken, kun je er ook voor kiezen om een thema te selecteren die helemaal bij je past. Dat theme kun je terug laten komen in de aankleding van de locatie.

Dresscode & thema

Bij een feestje hoort, niet te vergeten, ook leuke kleding. Kies je voor een thema, dan is het natuurlijk gaaf als je thema en de kleding van je gasten op elkaar zijn afgestemd. Vandaar dat er vaak op de uitnodiging een dresscode staat. Enkele voorbeelden van een dresscode / thema zijn:

  • a touch of gold
  • autumn classic
  • 1001-nacht
  • Oktoberfest
  • Spaans / Italiaans
  • Tropical
  • White
  • Classy
  • Black & white
  • Game of thrones
  • Winter wonderland
  • Geen (kleding stress), wel een passend thema

Tafelschikking

Hopelijk heb je bij het maken van de gastenlijst zowel “nieuwe” als “oude” vrienden uitgenodigd. Een geslaagd 21 diner feestje is als iedereen op de juiste plek zit zodat hij/zij ook een gezellig avond heeft en er niemand buitengesloten is. Het is daarom verstandig om een tafelschikking te maken. Zorg voor een leuke mix zodat mensen elkaar ook leren kennen!

Menu

Een 21 diner zonder goed menu is natuurlijk “not done”. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 3 gangen serveert. Het is gebruikelijk om zelfs meer gerechten te serveren. Lees meer in Uit hoeveel gangen bestaat een 21 diner?

Allergieën

Uiteraard is het netjes om rekening te houden met de allergieën en dieetwensen van je gasten. Je kunt dit al heel eenvoudig doen door op de uitnodiging te vermelden dat ze hun wensen moeten doorgeven, of het te vragen zodra ze hun bevestiging doorgeven.

Uitnodigingen

Geen feest zonder genodigden, natuurlijk maak je een mooie uitnodiging voor je 21 diner! Dit kan een mooie (geparfumeerde) kaart zijn die je per post naar je vrienden stuurt of een wat simpelere, maar mooie, digitale uitnodiging. Vergeet vooral de datum, dresscode en locatie niet.

Tip: Verstuur op tijd je uitnodigingen, eventueel vooraf nog een save-the-date zodat je weet dat je vrienden/vriendinnen aanwezig kunnen zijn.

Diner

Dan is het zo ver, je 21 diner gaat beginnen. Ter voorbereiding hebben je ouders alles goed voorbereid, zelf ben je er ook klaar voor. Alle (nieuwe) kleding zit goed, je haar en/of make-up is in orde en je gasten staan op het punt om binnen te kommen.

Alle gasten worden netjes verwelkomt met een welkoms drankje en nemen plaats. Iedere gang wordt netjes tegelijkertijd op geserveerd en je ouders hebben alles (net) onder controle.

Activiteiten tussen dinergangen

Tussen de gangen is het gebruikelijk om je gasten een moment te geven waarop ze kunnen speechen, herinneringen en/of foto’s kunnen delen en/of een zelf geschreven lied kunnen zingen. Een paar ongemakkelijke momenten prijsgeven aan je ouders hierdoor hoort erbij, maar vaak kan je hier later wel om lachen. Soms geven ouders en/of de jarige zelf ook een speech. Hierbij wordt dan vooral teruggekeken op de jeugd van de jarige.

Vergeet ook niet wat foto’s te maken en een leuke groepsfoto, gegarandeerd dat je herinneringen gaat maken deze avond.

After-party

Nadat jullie uitgegeten zijn, hebben genoten en mooie herinneringen hebben opgehaald en gemaakt is het tijd voor de after-party. Het is gebruikelijk om de gasten mee te nemen naar de kroeg/club waar je vroeger (voor het eerst) uit ging.

Veelgestelde vragen over 21 diner

Wat is een 21 diner?

Een dineer feest voor (studenten) die 21 jaar worden. Een van oorsprong klassiek studentenfeest maar inmiddels overgewaaid buiten de studentenverenigingen. Vergelijk het met de sweet-16 feestjes in Amerika. Veelal een feest met thema en georganiseerd bij het ouderlijk huis van de jarige. De familie verzorgt vaak het diner en de after-party vind plaats in de kroeg(en) waar je voor het eerst uit bent gegaan.

Wat is gebruikelijk om te geven op een 21 diner?

Een 21 diner is vaak niet zomaar een feest dus een simpel cadeau is niet altijd gepast, zeker niet als je naar een erg uitgebreid 21 diner gaat. Gebruikelijk is om een cadeau te geven met een persoonlijke twist, iets waar je je vriend of vriendin blij mee maakt. Ook zijn er groepen studenten die gezamenlijk een cadeau geven.

Vaak is er wel één iemand die een fotoboek maakt met foto’s uit verschillende levensfases.

Voel je vooral ook vrij om te vragen of hij/zij nog wensen heeft. Ken je zijn/haar familie goed, dan kan je daar natuurlijk ook mee overleggen.

Wat kost een 21 diner?

Dat een 21 diner een prijzig feestje kan worden, zal je niet verbazen. Maar je bepaald zelf hoe duur óf hoe zo goedkoop mogelijk het feestje gevierd wordt. Uiteraard zijn de volgende factoren belangrijk voor je budget:

– het aantal gasten
– huur je een cateraar en/of een party planner in
– het aantal gangen dat je tijdens het diner serveert
– hoe exclusief en luxe de ingrediënten / gerechten zijn
– hoe uitgebreid de aankleding is (bij het thema)

Wie nodig je uit voor een 21 diner?

De gasten die je uitnodigt verschillen per type 21 diner.

De traditionele 21 diner gastenlijst:
– Jongens nodigen alleen jongens uit
– Meiden nodigen alleen meiden uit
– Nieuwe vriend(in)en vanuit je opleiding
– Oude vriend(in)en vanuit je jeugd
– Huisgenoten

De moderne 21 diner gastenlijst:
– Nieuwe vrienden en vriendinnen vanuit je opleiding, de “eis” van hetzelfde geslacht vervalt dus
– Oude vrienden en vriendinnen uit je jeugd
– Huisgenoten (optioneel, als je die graag ziet)

Het aantal gasten kan verschillen, dit kan klein en intiem zijn of een grote groep tot wel 30 gasten. Uitzonderingen zijn er ook, zo kwamen we een verhaal tegen van Anne die 60 gasten uitnodigde.

Ik ben uitgenodigd voor een 21 diner maar ik weet niet wat er van me verwacht wordt!?!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat varianten van het 21 diner. We begrijpen goed dat je niet helemaal weet wat je te wachten staat en het je wat onzeker maakt. Ook voor jou als genodigde zou een 21 diner een leuk diner feest moeten zijn!

Om erachter te komen wat voor soort 21 diner feestje er wordt gegeven, moet je op zoek naar aanwijzingen.

1. De eerste aanwijzing zit in de manier waarop je bent uitgenodigd. Heb je een leuke digitale uitnodiging gehad of heb je per post een luxe kaart gehad? Of ben je bijvoorbeeld als man uitgenodigd door een vriendin of vice versa? Dan weet je dat je in ieder geval niet te maken hebt met een traditioneel 21 diner.

2. Daarna is het tijd om wat duidelijkheid te krijgen van de vriend(in) die je heeft uitgenodigd. Een goed moment om even te bellen / appen naar de vriend(in).
Vraag is subtiel naar het 21 diner en de voorbereidingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld:

– Hoe is het met de zenuwen, kijk je al uit naar (de datum van het 21 diner feest)?
– Heb je al veel aanmeldingen gehad voor je 21 diner? Wie heeft zich al aangemeld voor je 21 diner?
– Organiseren je ouders alles? Krijgen je ouders hulp bij de organisatie?
– Heb je al een outfit voor het 21 diner?
– Hoe klassiek en groots wordt je 21 diner?

Wat moet je regelen voor een 21 diner?

Er komt nogal wat kijken bij een 21 diner, de volgende zaken kun je overwegen of moet je in ieder geval regelen.

– Een gastenlijst
– Een uitnodiging (digitaal of op mooi papier)
– Een tafelschikking (optioneel)
– Een thema (optioneel)
– Een dresscode (optioneel, maar laat het vooral weten als er geen dresscode is)
– Een locatie (eigenlijk altijd in het ouderlijk huis, tenzij het niet past)

Wat moet je regelen als je uitgenodigd bent voor een 21 diner?

Er zijn een aantal aandachtspunten voor als je uitgenodigd bent. Dat zijn:
– Aan-/afmelden (de jarige en zijn ouders/familie weten graag waar ze aan toe zijn)
– Een passend outfit (passend bij het thema)
– Een cadeau voor de jarige (probeer iets unieks te geven)
– Een kleinigheid voor de host (optioneel, afhankelijk hoe klassiek het diner is)
– Een speech/liedje/abc (voorbeeld)/gedicht (optioneel)
– Je gezelligheid
– Je ID, voor de after-party

Uit hoeveel gangen bestaat een 21 diner?

Het is gebruikelijk om verschillende (kleinere) gangen op te dienen. Tussen de gangen is dan ruimte voor liedjes, gedichten en/of speeches die de gasten voor de jarige voordragen.

Een 21 diner met minder dan 2 gangen hebben we niet vaak voorbij zien komen. Vinden je ouders het leuk om te koken dan zie je dat er 5 to 7 gangen op tafel verschijnen. Een voorbeeld verdeling is alsvolgt:

1. Amuse
2. Voorgerecht
3. Tussengerecht
4. Hoofdgerecht
5. Tussengerecht
6. Dessert

Een goede voorbereiding is vaak noodzakelijk, zeker als je een grote groep gasten aan tafel hebt zitten!

Stuur je foto’s in

We zijn nog opzoek naar mooie foto’s van 21 diner feesten. Met name de aankleding met thema’s en de uitnodigingen.

Stuur ze in via Instagram / Facebook / Mail

Categorieën
Nederlandse verjaardagsliedjes Zingen

Liedjes: Er is er één jarig (jongens versie)

Al eeuwen lang is het verjaardagsliedje Er is er één jarig het meest gezongen lied. Vrijwel elke jongen in Nederland is minimaal een keer toegezongen met het vrolijke liedje. Vooral op de peuter- en kleuterschool worden kinderen toegezongen terwijl ze voor aan de klas (op een stoel) staan. Kun jij het liedje mee zingen?

Er is er één jarig tekst

Er is er één ja-rig, hoe-ra, hoe-ra,
Dat kun je wel zien: dat is hij.
Dat vin-den wij al-len zo pret-tig ja, ja,
En daar-om zing-en wij blij.

Hij le-ve lang hoe-ra, hoe-ra.
Hij le-ve lang hoe-ra, hoe-ra.
Hij le-ve lang hoe-ra, hoe-ra.
Hij le-ve lang hoe-ra, hoe-ra.

Vaak wordt na het zingen van Er is er één jarig het volgende verjaardagslied Lang zal hij leven ingezet.

Er is er één jarig luisteren

Er is er één jarig – VOF de kunst
Er is er een jarig – DD Company
Er is er één jarig – Jongens versie – Youtube filmpje
Categorieën
Nederlandse verjaardagsliedjes Zingen

Liedjes: Lang zal hij leven (jongens versie)

Wanneer er een jongen jarig is, mag het toezingen van de jarige natuurlijk niet ontbreken. Er zijn verschillende verjaardagsliedjes maar de bekendste is toch wel “Lang zal hij leven”. Het is gebruikelijk om te beginnen met het verjaardagsliedje Er is er één jarig en daarna direct te vervolgen met Lang zal hij leven. Kun jij de tekst meezingen?

Lang zal hij leven tekst

Lang zal hij le-ven
Lang zal hij le-ven
Lang zal hij le-ven in de Glo-ria
In de Glo-ria
In de Glo-ria

Hieper-de-piep – hoe-ra
Hieper-de-piep – hoe-ra
Hieper-de-piep – hoe-ra

Lang zal hij leven luisteren

Weetjes

Hoe oud is het lied “Lang zal hij leven”?


In de Nederlandse Liederenbank is een afgeleiden van Lang zal hij leven gevonden uit 1817, deze tekst bestond toen uit:

Lang zal hij leven, lang zal hij leven,
D’ aanstaande Koning van Nederland,
Lang zal hij leven, lang zal hij leven,
Tot geluk van het Vaderland.

Wordt “Lang zal hij leven” gezongen in andere talen?

Voor zover ons bekend is, wordt Lang zal hij leven alleen in het Nederlands gezongen.

Categorieën
Inspiratie Jongeren Themafeesten

Themafeest: Squid game

Soms zijn feestjes beter als ze een thema hebben. Nu Squid Game enorm populair is als tv-serie, zie je dat dit thema ook op verjaardagen naar voren komt. Nu er een tweede seizoen van Squid Game is aangekondigd, zal de populariteit alleen maar toenemen. Hier vind je inspiratie voor een Squid Game themafeest, gebaseerd op seizoen 1, maar dan zonder dodelijk einde!

Wat ga je eten?

Een feest zonder eten is een ouder zonder kind. Heb je zin in een lekkere taart dan kan je voor dit themafeest gaan voor 1 van de squid game taarten. Maar als echte fan ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de echte squid game koekjes (ook wel Dalgona koekjes genoemd). Of ga je liever voor wat anders?

Squid game taart

Heb je al meerdere taarten gebakken en ben je hier goed in, bekijk dan onderstaande video over het decoreren van deze mooie Squid Game taart. Wil een een taart bestellen, dan kan je dit voorbeeld meesturen naar de taartenbaker, grote kans dat die een soortgelijke, heerlijke taart kan maken.

Engelse video over decoreren van een Squid Game Taart

Hoe maak je de Squid Game (dalgona) koekjes?

Tijdens het eerste seizoen wordt er in een van de afleveringen een spel gespeeld waarbij de deelnemers, vormpjes uit een koekje moesten halen, zonder het koekje te breken. Deze koekjes, ook wel dalgona koekjes genoemd, kun je zelf maken en zijn zeker een aanrader voor een leuk feestje.

Squid Game koekjes recept

Het recept van deze koekjes is enorm eenvoudig, het proces om ze te maken is echter het tegenovergestelde. Neem dus vooral de tijd om ze te maken. Dalgona koekjes hoef je niet te bakken in de oven maar maak je door suiker en bakpoeder te verwarmen en af te koelen.

Ingredienten (1 dalgona)
  • 2 el suiker
  • 2 mespuntjes baksoda
Benodigdheden
  • Pan met anti-aanbaklaag
  • Stokje (bijv. sushi stokjes)
  • Bakpapier (tegen het vastplakken van de koekjes)
  • Metaal vormpje (of meerdere)
Bereidingswijze
  1. Pak de pan met anti-aanbaklaag en voeg hier de suiker toe.
    Zet de pan op het vuur en laat de suiker langzaam gelijkmatig karameliseren. Gebruik om te roeren het (houten) stokje.
  2. Zodra de suiker licht gekarameliseerd is, hou je de pan schuin zodat alles naar één kant loopt. Voeg nu het bakpoeder (baking soda of wel natriumbicarbonaat genoemd) toe en roer goed door met het stokje.
  3. Nu de suiker en baking soda goed gemend zijn, is het tijd om dit op het bakpapier te schenken. Let op: Het mengels is erg warm, bescherm ook de ondergrond.
  4. Nu wacht je 8 tot 10 seconden en druk dan met de gladde onderkant van een dik glas of een andere pan het koekje plat. Je kan een stuk bakpapier tussen het koekje en de pan stoppen om te voorkomen dat de pan vies wordt.
  5. Steek nu direct het ijzeren vormpje in het koekje, zorg ervoor dat dit niet tot aan de bodem is. Heb je er bakpapier tussen zitten, druk dan door het bakpapier heen.
  6. Als laatste stap laat je de koekjes nu minimaal 5 minuten afkoelen.

Dalgona koekjes video’s

In de twee onderstaande video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de koekjes maakt.

Engelse video Dalgona koekjes maken, waar moet je op letten en waar gaat het vaak mis.
Nederlandse versie van het maken van squid game koek, tips en tricks

Squid Game spelletjes

In squid game worden de (kinder)spellen gespeeld om te overleven en geld te verdienen. Je kan hier natuurlijk een twist aan geven door ze te spelen en de “verjaardag te overleven”. Uiteraard kun je de winnaar een leuke prijs geven als hij de verjaardag heeft “overleefd”.

1. Ddakji

Ddakji is een behendigheidsspel waarbij een gevouwen papiertje omgedraaid moet worden door met een ander gevouwen papiertje erop te gooien. Lees hier hoe je een Ddakji vouwt en wat de regels zijn: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ddakji

2. Red Light, Green Light

Red Light, Green Light is een spel dat ook wel bekend is als Annemaria koekoek en als één, twee, drie, rood lichtje.

Benodigdheden:

  • Een groot speelveld, bijvoorbeeld 25 meter lang bij 5 tot 20 meter breed, afhankelijk van het aantal deelnemers
  • Eén iemand die begint als waarnemer
  • Een groep met deelnemers (minimaal 2)

Alle deelnemers beginnen aan de éne kant van het veld. De waarnemer, de deelnemer die “hem” is staat aan de andere kant met zijn rug naar de groep.

Het spel begint als de waarnemer Green Light roept, nu mag de groep snel naar de waarnemer toe lopen. Op een willekeurig moment roept de waarnemer Red Light en draait zich snel om. De groep deelnemers mag na het horen van Red Light niet meer bewegen. Ziet de waarnemer een deelnemer bewegen dan wijst hij hem aan en/of roept zijn naam. Deze deelnemer is af en verlaat het speelveld.

De eerste en misschien wel enige die binnen 5 minuten de overkant haalt wint en mag nu de waarnemer zijn. Bereikt niemand binnen 5 minuten de overkant, dan mag de langst overgebleven deelnemer de waarnemer zijn maar is er voor die ronde geen winnaar.

Red Light, Green Light dance variant

Natuurlijk kan je ook een variant spelen waarbij je geen groot veld nodig hebt en/of naar buiten moet.

Benodigdheden:
  • Speaker installatie en/of telefoon
  • Een ruimte om te dansen (grote is afhankelijk van de groep waarmee je speelt)
Regels en spel verloop:
  • Kies 1 speler die “hem” is
  • Bepaal de Red light woorden, dit zijn de woorden die je in de songteksten hoort terug komen.
  • De speler die “hem” is staat met zijn rug naar de rest van de deelnemers
  • Start nu de muziek, iedereen begint lekker te dansen
  • Als er een Red Light woord wordt gezongen of uitgesproken door de waarnemer dan dient iedereen direct te stoppen met dansen
  • De speler die “hem” is, of te de waarnemer draait zich nu snel om.
  • Iedereen die de waarnemer op dat moment nog ziet dansen en/of bewegen is af. Dit doet hij door de naam van deze persoon te roepen en/of aan te wijzen.
  • De deelnemers die geroepen of aangewezen zijn af en doen tijdelijk niet mee. Ze nemen plaats of gaan apart staan.
  • De waarnemer draait zich nu weer om, de overgebleven deelnemers gaan nu weer dansen. Het spel herhaald zich tot de laatste is overgebleven. Dit wordt nu de waarnemer van het nieuwe spel.

Tip: Luister hieronder de playlist, als je niet ingelogd bent in Spotify hoor je de nummers voor 30 seconden. Ideaal om dit speel te spelen en afwisseling in de nummers te hebben!

Red Light, Green Light Dance game playlist

3. Dalgona prikken

Tijdens Squid Game moeten deelnemers de vormpjes in de dalgona koekjes uit de ronde vorm halen zonder dat de koek breekt. Als hulp middel krijgen ze hier een sate prikker of naald voor. Naast dat de dalgona koekjes erg zoet zijn, zijn ze vooral erg breekbaar.

De eerste die het vormpje heel uit de koek heeft gehaald is de winnaar, maar let op, 1 verkeerde beweging en de koek breekt door midden en de deelnemer heeft verloren.

4. Knikkeren

Vele hebben vroeger wel eens geknikkerd, in Squid Game wordt er in koppels van 2 gespeeld waarbij de ene deelnemer alle 10 de knikkers van de ander moet veroveren. De diverse koppels spelen verschillende spellen. Heb je nog een zak knikkers liggen? Haal ze tevoorschijn en let the game begin!

Geen knikkers en toch zin om te spelen? Pak dan kralen of borrelnootjes.

5. Touwtrekken

Een erg makkelijk spel, het enige wat je nodig hebt is een erg groot stuk touw waarmee je kan gaan spelen.

Verdeel de groep in tweeën, markeer het midden van het touw, en markeer 2 plekken op de grond. Het team die het eerst het midden van het touw over de streek heeft getrokken, wint het spelletje.

Squid Game Themafeest muziek

Bij een feestje hoort natuurlijk muziek, wil je echt helemaal het thema volgen dan zet je natuurlijk de squid game original soundtracks aan.

Squid Game Original Soundtrack
Categorieën
Inspiratie Peuters Traktatie

Traktaties: Peuter bellenblaas buddies

Het is weer zover, je peuter is weer een jaartje ouder. De tijd is voorbij gevlogen en je peuter maakt grote stappen in zijn ontwikkeling. En dat moet natuurlijk gevierd worden op de peuterspeelzaal. Maar wat is leuk om te maken? Een bellenblaas traktatie bedacht onze fan Melissa! Die maak je eenvoudig in 14 stappen. Heeft je peuter nog een leuke naam voor zijn bellenblaas vriendje die jij maakt?

Deze traktatie is ingezonden door Melissa. Heb je ook een leuke traktatie gemaakt en wil je die inzenden, doe dit dan via onze Instagram of Facebook pagina!

Eindresultaat

Onderstaand zie je een voorbeeld van het eindresultaat na een paar minuten knippen en plakken. Natuurlijk kun je eindeloos variëren en kun je al je creativiteit kwijt op deze traktatie.

Bellenblaas peutertraktatie met snoep

Benodigdheden

Voor deze traktatie zijn de volgende benodigdheden nodig:

Per traktatie / per stuk:

  • 1 bellenblaas
  • 1 vel gekleurd papier (je kan ongeveer 3 traktaties uit 1 a4tje halen)
  • 1 à 2 gekleurde veren
  • 2 oogjes met kralen (optioneel, je kan deze ook tekenen)
  • Zwart of gekleurd lint
  • Kleine verpakte snoepjes (optioneel)

Tip: informeer bij de (peuterspeel-) school wat de traktatie richtlijnen zijn, deze verschillen veelal per school.

Algemeen

  • Schaar
  • (Zwarte) stift
  • Plakband

Instructies

Benodigde tijd: 2 minuten

In de volgende 14 stappen zie je, stap voor stap, hoe de bellenblaas transformeert in een leuke traktatie. Natuurlijk krijgt elke peuter uit de klas een traktatie, zorg dus in de voorbereiding dat je weet hoeveel kinderen in de klas zitten. Eén traktatie maken kost ongeveer 2 minuten als je dit alleen doet, dit verschilt natuurlijk als je de traktatie samen met je kind maakt.

  1. Verzamel de benodigdheden

    Leg alle benodigdheden op tafel voor je.

  2. Knip het gekleurde papier op maat

    We gaan het gekleurde papier op maat knippen zodat we de bellenblaas kunnen bekleden.

  3. Knip voor elke traktatie een strook gekleurd papier

    Herhaal dit voor het aantal bellenblaas traktaties

  4. Knip de dunne stroken voor de tooi

    Voor de tooi hebben we dunne strookjes papier nodig, knip die van het overgebleven gekleurde papier. Zorg dat deze lang genoeg zijn om om de bellenblaas heen te vouwen.

  5. Leg de stroken opzij

    De stroken hebben we nu nog niet nodig, leg deze daarom opzij.

  6. Plak de grote stroken papier om de bellenblaas

    Leg de bellenblaas voor je op tafel, plak de rand met plakband vast en omwikkel de bellenblaas met de gehele strook.

  7. Plak het uiteinde vast

    Plak nu het uiteinde van de strook papier vast; de bellenblaas is nu voorzien van een van de kleurrijke papieren stroken.

  8. Plak een of twee gekleurde veren

    Pak nu 1 à 2 veren, afhankelijk van de grootte van de veren en plak deze met plakband op de bellenblaas. Druk het plakband nog niet helemaal stevig vast, je hebt het uiteinden nodig voor de volgende stap.

  9. Voeg de dunne strook toe

    Pak één van de stroken die je in stap 5 had weggelegd. Plak het uiteinde van deze strook vast met het plakbandje op de veer.

  10. Knip de dunne strook op maat

    Nu knip je de dunne strook op maat, zodat deze netjes rond loopt en plat deze vast. De tooi zal nu nergens meer heen gaan.

  11. Plak de ogen

    Plak nu de ogen onder de tooi of teken deze als je geen oogjes hebt.

  12. Teken de mond

    We hebben de traktatie bijna af, teken nu een mond op de bellenblaas. Je kan verschillende versies per traktatie tekenen. Zo hebben de kinderen wat te kiezen.

  13. Strik de mini snoepjes aan de bellenblaas

    In deze laatste stap strik je een minisnoepje op de bellenblaas.

  14. Het eind resultaat

    Als het goed is heb je nu een traktatie welke hierop lijkt. Herhaal nu de bovenstaande stappen voor de andere traktaties en wees vooral niet bang om je eigen creativiteit te gebruiken!

Deel jouw traktatie op social media

We vinden het leuk om te zien hoe jullie traktatie is geworden!

#traktatie #vierjeverjaardag #jarig

Categorieën
Inspiratie Verjaardagsvoorpret

Top 8 bak- en taarten series

Heerlijk bakken in de keuken is voor vele een goede manier om te ontspannen. Maar voor een verjaardagstaart is het toch altijd spannend, dan mag die niet mislukken. Waar de een een taart voor zijn of haar verjaardag besteld, zijn er toch ook genoeg anderen het aandurven om zelf uren in de keuken staan.

Er zijn vele recepten beschikbaar om zelf heerlijke taarten te bakken of andere feestelijke gerechten te maken. Een goede bron van inspiratie is soms niet alleen een recept uit een Allerhande of een ander kookboek, maar kun je ook opdoen uit baksels van anderen uit series op tv. Durf jij het aan om jezelf te laten inspireren door een van onze favoriete bak tv-series? Bekijk dan snel onze top 8 suggesties om je vingers bij af te likken.

1. Bake Squad

In de tv-serie bake squad, gaan vier bakkers de concurrentie met elkaar aan, om een unieke traktatie te maken voor diverse unieke gebeurtenissen. Het leuke van deze serie is dat er beperkt concurrentie is en dat de verschillende bakkers allemaal een memorabele traktatie willen maken en daarmee unieke herinneringen willen creëren!

De volgende vier bakkers gaan elke aflevering aan de slag waarbij Christina Tosi de presentatie op haar neemt.

  • Maya-Camille Broussard (Banketbakker)
  • Ashley Holt (Taartdecorateur)
  • Gonzo Jimenez (Chocolatier)
  • Christophe Rull (Banketbakker)

2. Baking impossible

In deze spannende bakwedstrijd worden onmogelijke uitdagingen aangegaan en strijden negen koppels om de hoofdprijs van 100.000 dollar.

In elk koppel is er één iemand met een bakachtergrond en één iemand met een engineering achtergrond. Samen bundelen ze hun kennis om zo samen, onmogelijke eetbare creaties te kunnen maken.

Wat kun je verwachten? Bijvoorbeeld de boot challenge in aflevering 1 waarbij de deelnemers een eetbare waterdichte boot moeten maken die binnen 45 seconden, een stuk van 6 meter water over moet varen.

3. Nailed it!

In de strijd om de Nailed it trofee en een geldprijs van 10.000 dollar gaan bakkers aan de slag met diverse opdrachten. Elke aflevering bestaat uit twee uitdagingen. Zo moeten de deelnemers tijdens uitdaging 1 een suikerwerk zo goed mogelijk namaken. De winnaar van die challenge krijgt een speciale prijs en mag de gouden koksmuts dragen.

Vervolgens moeten ze in de tweede uitdaging “Nail It or Fail It”, binnen 2 uur tijd, een ingewikkelde taart namaken waarbij ze vanaf nul beginnen.

Nailed it
Nailed it Kerst special

4. Zumbo Just Desserts

In een erg kleurrijke studio vol magie, worden 10 koks gevraagd om oogverblindende desserts met een verborgen geheim te maken. In deze haast sprookjesachtige serie, zie je unieke creaties en smaakcombinaties voorbijkomen.

Zumbo Just Desserts

5. Nadiya Bakes

Nadiya Hussain bakt in deze Netflix serie met grote liefde en passie voor ons. Ze maakt heerlijke taarten en daarnaast hemelse broden. Nadiya is op missie in haar serie, ze wilt je enthousiast en gelukkig maken met het bakken van heerlijke gerechten!

Nadiya Bakes

6. Sugar Rush Extra Sweet

In Sugar Rush gaan 4 teams van 2 bakkers aan de gang in 3 rondes. Ronde 1: cupcakes, Ronde 2: Lekkernijen en Ronde 3: Taarten. In elke ronde kunnen de teams óf 15 minuten extra tijd óf 1.500 dollar prijzengeld winnen. Hoe meer tijd je bespaard in de eerste rondes, hoe meer tijd je voor de laatste ronde overhoud!

Sugar rush Extra Sweet

7. Rudolphs bakery

Rudolph van Veen deelt zijn passie en kennis over bakken met Nederland. Heerlijke zoete of hartige gerechten worden stap voor stap gemaakt! Ga jij voor de appelvlaai, huisgemaakte eclair of toch de aardbeienslof?

Rudolphs bakery

8. Heel Holland Bakt

Eén van Nederlands populairste bakprogramma’s is natuurlijk Heel Holland Bakt. Met meer dan 8 jaar aan beeldmateriaal kan je uren kijken naar de bakkers van heel holland bakt. In de strijd naar de winnaar van elk seizoen. Naast de volwassenen is er ook een Heel Holland Bakt Kids seizoen.

Heel holland bakt